Czesc
Jesli chodzi o wyznaczanie zakresow intensywnosci to dosc obszernie opisuje to w manualu - punktem wyjscia jest RPE i subiektywne odczuwanie wysilku. Oczywiscie podpowiadam jak wykorzystac pomiar mocy czy tempo biegu, ale to sa dla mnie zmienne wtorne - przydatne do ewentualnej analizy, ale nie do rygorystycznego planowania treningu. Test FTP mozna wykonac samemu i bazowac na tych strefach, podobnie mozna pobiec w zawodach biegowych i na tej podstawie ustalic tempa jesli komus jest tak latwiej i wygodniej... ale to wlasnie jest wlasnie bardziej "latwiej i wygodniej" a nie "lepiej". Na pewno program treningowy nie traci na skutecznosci, jesli opieramy sie glownie o subiektywne odczuwanie intensywnosci, a po roku-dwoch takiej pracy niemal zawsze jestes lepszym zawodnikiem w stosunku do zasadniczego podejscia wylacznie strefowego. Oczywiscie nie kazdemu musi to odpowiadac i nie mam z tym zadnego problemu. Pomijajac kwestie merytoryczne zalezalo mi na stworzeniu planu mozliwie uniwersalnego i z mozliwie niska technologiczna bariera wejscia.
Ciezko mi dyskutowac ze stwierdzeniem ze 12h tygodniowo to malo dla zaawansowanego amatora. To okolica przecietnej objetosci, z jaka pracuja u mnie polowkowicze z okolic 4h20' (plus minus 10'), co roku kilka osob z takiej objetosci kwalifikuje sie na Kona.
Plan ukazuje sie na poczatku marca i zalezalo mi na tym zeby mozna bylo go wykorzystac juz w nadchodzacym sezonie. Upraszczajac, w wiekszosci przypadkow okres przygotowania ogolnego trwa 4-8 tygodni, a okres przygotowania specjalnego i BPSu trwa 16-20 tygodni. Wydaje sie ze to idealny uklad, zeby miec do dyspozycji 2 programy dotyczace pierwszych tygodni treningu, a potem juz specyficzne programy pod konkretny dystans czy konkretne zawody. W tym roku na pewno ukaza sie programy na okres przygotowania ogolnego, ale zapewne w okolicy jesieni

Zazwyczaj jest to okres, w ktorym skupiamy sie na jakosci ruchu, technice, przygotowaniu motorycznym, co wymaga stworzenia duzego opakowania programu, "paczki wiedzy". Zdjecia, filmiki, opisy, wyjasnienia - bede na to potrzebowal pewnie ze 100 godzin pracy, takze prosze o cierpliwosc
Jesli chodzi o cene to mielismy znizke 20% w newsletterze, wazna do konca marca i w zasadzie nie widze problemu zeby podzielic sie tez tutaj. Po wpisaniu kodu "triathlonlife" do konca marca bedzie tez 20% taniej - zaraz sie za to zabiore, moze mi to zajac kilka minut! Natomiast nie zgodze się, że plany są drogie... gdybysmy wzieli pod uwage nie tylko $$$, ale tez zdrowie, efekty, poswiecona energie i czas, to moze Willi przy trenowaniu 12h w tyg oszczedzilby 2h tygodniowo i jeszcze na takim planie zarobil

)))