olesia pisze: ↑pt lut 26, 2021 1:22 pm
Dobra , to przesyłam kawałek mojego treningu:
CZAS : 6 min RYTM 70- 75 MOC 210,
CZAS : 4 min RYTM 65-70 MOC 215,
CZAS : 2 min RYTM 60-65 MOC 225,
To zadanie siłowe, zmienna kadencja.
Chodzi mi o to, czy da się tak ustawić by to trenażer sam zmieniał kadencję odpowiednio wcześniej ustawioną w aplikacji czy takie funkcje mają jakieś wypasione sprzęty?
Do tej ok 70 to jeszcze biegami mogę zmienić ale 50, 60 to już brakuje mi ustawień w rowerze.
ja jeżdżę na Wahoo Kickr Core podłączonym pod Garmin 520plus. Ale moc mam do licznika z pedałów, nie z trenażera.
Licznik bazująć na mocy z pedałów steruje oporem trenażera. Trening jest tak ustawiony (replikuje się z TrainingPeaks, albo możesz sobie w Garmin Connect ręcznie wbić), że ma zadaną moc (a w zasadzie przedział mocy np. jak mam 200-220, to trenażer będzie trafiał mniej więcej w środek.
Ta zadana moc jest przekazana do trenażera -> gdy kręcę z niższą kadencją, to trenażer sam dokręca opór, żeby moc była utrzymana. Gdy kadencję zwiększam to trenażer luzuje, znów, żeby zadana moc była utrzymana.
Korzystałem też kiedyś z Zwift, ale słabo to szło. Treningi replikowane z TrainingPeaks do Zwift niby były, ale jakoś ten opór tak dobrze nie był przekazywany i się to rozjeżdżało wszystko.
Przykład z TP:
1) Warm up
10 min @ 154-206 W
2) Repeat 5 times
- Moderate
20 sec @ 209-248 W
- Easy
40 sec @ 154-206 W
3) Repeat 9 times
- Hard
2 min @ 289-330 W
- Easy
2 min @ 154-173 W
3) Cool Down
5 min @ 154-206 W
włączam na Garminie trening i po kolei mi przełącza z jednego etapu treningu na kolejny dostosowując opór do zadanych progów. Kadencją wtedy "steruję" sam - nogami znaczy

Wszystko jedziesz wtedy na jednym i tym samym przełożeniu. Zmiana biegów jest nawet niewskazana, bo trenażer się zaczyna gubić wtedy.