Wyprzedzanie na zawodach

Triathlon i duathlon, kolarstwo, jazda na czas
Awatar użytkownika
olesia
Mistrzyni Stoneman Triathlon Władysławowo

pn cze 17, 2024 6:33 pm

No muszę napisać, bo się uduszę!
Może ktoś przeczyta i się douczy :)
Wczoraj na zawodach w Przechlewie (robiłam 1/4) fajnie się jechało rowerowo. Tasowałam się z jednym chłopakiem, jak wyjechałam przed niego, to on oczywiście odpuszczał koło, tak samo, gdy on mnie :) I super, tak z 10 razy. Trzymamy odległość, ja na podjazdach go brałam, no mnie na zjazdach, draftu brak of course, zawsze daleko sie trzymałam za nim.
Nagle doskoczyła brygada z 1/8, wyprzedzam dziewczynę, ona nie dość, że nie zwolniła, gdy byłam już w strefie przed nią, to ta do mnie krzyczy : nie zjeżdżaj i próbuje przyspieszać z prawej. Notorycznie jechała "drugim pasem" - uniemożliwiała innym wyprzedzanie. Kurde, no! Aż krzyknęłam do niej, że wyprzedza się z lewej i niech poczyta zasady.
Myślałam, ze to takie oczywiste, a tutaj takie ancymony!
Awatar użytkownika
robertino

pn cze 17, 2024 7:06 pm

Wyprzedzanie z prawej jest bardzo niebezpieczne.
No który wyprzedzający się spodziewa, że mu za chwilę wyprzedzany będzie na tylne koło siadał po jego prawej, albo nawet chciał jego/ją wyprzedzać. Bez sensu zupełnie. No ale ludzie często nie ogarniają. To nawet nie wymaga czytania regulaminu, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. Poza tym na każdej odprawie jest o tym głośno.
Awatar użytkownika
kajet

wt cze 18, 2024 11:20 am

Kretynów nie brakuje. Takie sytuacje trzeba zgłaszać. Zgłaszałbym też przypadki zajeżdżania drogi, gdy rozpocząłem wyprzedzanie (bo ktoś sam chce wyprzedzać i nie zerknął za siebie), ale nie zapamiętam 50 numerów...

Co do wyprzedzania z prawej - na 5150 ze dwa razy tak wyprzedziłem, bo geniusze jechali spacerowym tempem lewą stroną (i to tak konkretnie lewą - mając z 5 metrów miejsca po prawej).
Zaproś tu swoją kuzynkę lub wujka - będzie weselej.
www.enduhub.com/kajet
ODPOWIEDZ