BeKi pisze: ↑czw sty 16, 2020 7:39 am
Hej misie,
a wiec wczoraj bylam na technice z trenerem w plytkim basenie. Ja i jescze dwoch facetow. Juz jeden plus dla mnie bo najmniejsza i baba i poczatkujaca i jednak widzialam ze jednak jestem lepsza technicznie, wiec juz mnie cos podbudowalo. Jednak na torze plywam z grupa i jestem najslabsza najwolniejsza.. wszyscy uciekaja mi !
do rzeczy :
-poprawilam pozycje, po czasie jednak miednica brzuch slabnie - rada? cwiczenia stabilizacyjne, planki?
-wyciagniecie na wodzie: zrozumialam jakby ze musze tak reka daaaaaleko siegac w wodzie, ze to reka z ramienia ma sie wydluzyc.. - wczesniej machalam tylko bezsensownie
- efektywne pociagniecie wody

nie umiem tego, nie wiem jak mam to wzmocnic, robie niby takie S pod woda, ale mam wrazenie ze ja ta wode glaszcze zamiast brac naped... jak to poprawic ?
lapy sa po prostu slabe?
jak nie glaskac wody?
mimo ze perfekcyjnie mowie po niemiecku, moze czegos nie zrozumialam/zle zinterpretowalam? i nie rozumiem trenera gdy krzyczy na mnie jak cos robie zle..
praca nog u mnie dobra, mam dosc mocne nogi po dziadku
temat jest trudny do ogarnięcia zdalnie, bez oberzenia Cię w wodzie i bez zobaczenia Twojego pociągnięcia pod wodą. W każdym razie efektywne pociągnięcie to składowa wielu czynników:
- ułożenie ręki i moment jej włożenia do wody - tu ogromne znaczenie ma ruchomość stawu barkowego (swoją drogą nie tylko w tej fazie)
- wczesna pionizacja przedramienia (tzw. wysoki łokieć)
- faza pociągnięcia
- faza dokończenia ruchu
Jeśli nie masz odpowiedniej mobilnośći w stawie, to "z gówna bicza nie ukręcisz" niestety i trzebaby się tym zająć w pierwszej kolejności.
Przy pociągnięciu mocno pracuje nie tylko ręka, ale także najszerszy grzbietu - nie bez kozery pływacy mogą mięśniem motylkowym robić wachlarz
Jest wiele elementów na które być może musisz zwrócić uwagę. Oczywiście wszystkiego na raz nie poprawisz, musisz się skupić na 1-2 elementach. No i nie będę odkrywczy jak powiem, że to musi potrwać. To się utrwala godzinami niestety. Pływanie jest bardzo techniczym sportem i żeby to robić dobrze, trzeba swoje wypływać.
Może masz możliwość, żeby ktoś Cię nagrał na basenie nad i pod wodą. Łatwiej byłoby coś powiedzieć.
A póki co możesz poszukać jak robią to najlepsi na świecie, ale szukaj na youtube długich dystansów - od 400m. Gdy sam pływałem uwielbiałem się wzorować na austrialijskim pływaku Ianie Thorpie. Rzuć sobie okiem na ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=XCn0KEa8Npg
jest słabej jakości, ale super pokazuje to co napisałem wyżej.