Z wymienionych przez Ciebie jako debiutant w 2019 zaliczyłem 1/8 zarówno w Opolu, jak i Częstochowie.
Jeżeli mówimy o pływaniu, to w Opolu jest bardzo wąskie i nieprzygotowane gardło przy wyjściu z wody oraz długi dobieg do T1 po betonie. Płynie się wyznaczone okrążenie wzdłuż Odry po prawym barku, start z wody, na dystansie super krótkim bardzo dużo żabkarzy, co na starcie nie jest komfortowe. W Częstochowie start również jest z wody, warunki dużo bardziej optymalne, pływa się po stawie Pacyfik, z mojego zegarka trasa wyszła niedomierzona, co z resztą po uzyskanym przeze mnie niemożliwym czasie na tym dystansie też można dostrzec.
Trasa rowerowa :
Opole - na debiut idealna, płaska, szeroka, można rozwinąć fajne prędkości.
Częstochowa - trasa techniczna, dużo zakrętów, zjazdów, podjazdów. Idzie środkiem miasta, do zwiedzania wypas

natomiast z pewnością nie jest szybka. Zależy jak jeździsz i co zamierzasz osiągnąć.
Trasa biegowa :
Opole - fajnie wymyślona, przebiega przez centrum miasta, także brzegiem Odry, sporo kibiców, można poczuć flow.
Częstochowa - biegamy po Parku Lisiniec, więc jak jest gorąco, to z pewnością jest na plus. Do tego częściowo miękkie alejkowe podłoże.
Reasumując, wystąpiłbym na Twoim miejscu w obu