Ja mam pytanie, trenuje według planów TR.
Mam problemy z dojechaniem niektórych interwałów np ostatnio 115 120 125 125 120 115 % po 3 minuty.
Nie daje rady wytrzymać 125% przez 3 minuty.
Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie 15 sekund przerwy w połowie interwału czy pojechać trening na np 97 % ?
W zeszłym roku miałem tez problem z czasowkami np 45 min na 100%. W planie pod TT to cotygodniowe zadania w końcowej fazie planu.
Żeby dojechać to na trenażerze muszę albo zejść o 3% albo zrobić 2-3 przerwy z 20 sekundowe.
co z punktu widzenia treningowego będzie lepszym wyborem?
Modyfikacja planów
- weekendowy
...tak jak pisze Robert.... celem ma być utrzymanie wysiłku na danym poziomie. Zrobienie przerwy w trakcie seta zmienia całkowicie cel treningu. Odpuść na ostatnich interwałach kilka watów ale utrzymaj do końca...Ewentualnie zacznij od niższego poziomu FTP wtedy ujedziesz cały trening.
Ja w takiej sytuacji obniżałem FTP. Notoryczny problem, gdy test robię na zbyt dużej świeżości, a potem próbuję trenować na zmęczeniu.
Zaproś tu swoją kuzynkę lub wujka - będzie weselej.
www.enduhub.com/kajet
www.enduhub.com/kajet
Kajet dobrze mówi, zmniejsz sobie FTP. Inaczej zakresy ci się nie będą zgadzały i nie zawsze trafisz w cel treningu.
IM Malbork 9:40 5/201
1/2 Bełchatów 4:31 5/78
O Blachownia 2:07 9/236
1/4 Radłów 2:04:18
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
1/2 Bełchatów 4:31 5/78
O Blachownia 2:07 9/236
1/4 Radłów 2:04:18
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
Nie po to tyle zapier... żeby teraz sobie FTP obniżać.superfrog pisze:Kajet dobrze mówi, zmniejsz sobie FTP. Inaczej zakresy ci się nie będą zgadzały i nie zawsze trafisz w cel treningu.
Zauważyłem inny problem.
Mam ustawiony TR na sterowanie trenażerze i niestety jak jadę 120 % zgodnie z mocą trenażera to na pomiarze mi wychodzi 127 %
Rozjeżdżają mi się moce i muszę na to zwrócić uwagę. Przy poziomie do 108 % jest to pomijalne bo to 1-2 %.
Muszę na to zwrócić uwagę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
@120 w którymś podkaście panowie z TR chyba mówili, że da się tak ustawić aplikację, żeby korygowała moc wysyłaną do trenażera tak, aby pomiar pokazywał "dobrze". Masz pomiar sparowany z apką?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Zaproś tu swoją kuzynkę lub wujka - będzie weselej.
www.enduhub.com/kajet
www.enduhub.com/kajet
Nie,
Tylko trenażer sparowany.
A pomiar wyświetla się na liczniku.
Ale w weekend nad tym popracuje.
https://support.trainerroad.com/hc/en-u ... t-Trainers
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zepnij i pomiar, i trenażer. Wtedy, jak na tych screenach z załączonego linku, domyślnie będziesz miał "auto match"120 pisze: ↑czw lis 21, 2019 12:32 pmNie,
Tylko trenażer sparowany.
A pomiar wyświetla się na liczniku.
Ale w weekend nad tym popracuje.
https://support.trainerroad.com/hc/en-u ... t-Trainers
The reality of the power-device world is that different devices will often display discrepancies in their readings. For example, an output of 200 watts on a power meter may equate to an output of 220 watts on a smart trainer. These two devices would have an offset of 20 watts at that level of output.
PowerMatch effectively neutralizes this offset.
u mnie to działa. TrainerRoad będzie zczytywał moc z pomiaru i wg tego ustawiał opór trenażera
Nie wiem jak w Twoim trenażerze, ale w Wahoo jest na ich apce opcja "Spindown", którą zalecają użyć raz na dwa tygodnie, żeby skalibrować trenażer. Wczoraj jak pokręciłem te 15min, to na początku trochę się dane rozjeżdżały, ale po jakiś 10min było już równo.